COMENIUS

COMENIUS PROGRAM

2011-2013

A Tégláskerti Általános Iskola sikeresen pályázott az Egész életen át tartó tanulás – Iskolai együttműködések programra. Az átszervezést követően jogutód intézményként a Petőfi Sándor Általános Iskola fogott a megvalósításhoz 2011. szeptemberében.

A programban részt vevő intézmények az alábbi országokból, városokból valók:

Litvánia, Kelme

Németország, Bad Saarow

Törökország, Eregli-Sazgecit

Franciaország, Rennes

Magyarország, Debrecen

Az első időszak feladata az ország, a természeti környezet, a város, közvetlen lakóhely és az iskola bemutatása volt, tetszőleges formátumú prezentáció keretében, szem előtt tartva a projekt témáját: Természet az ember lakta területeken.

A Petőfisek mozgófilmet készítettek Németh Angéla programkoordinátor és Dankóné Nagy Anikó informatika-felelős tanítók irányításával, melyet nagy sikerrel vetített le az első partnertalálkozón a Komáromi Julianna igazgató vezette, Bartha Gergely tanár úrral teljessé vált delegáció.

2011. november 22-27. között a litvániai Kelmében zajlott az első szakmai program 13 külföldi pedagógus és 9 helybeli tanár együttműködésében.

Az iskolák küldöttei beszámoltak az eltelt 2 hónap alatt a tanulókkal végzett munkáról és meghatározták a következő időszak feladatait.

Mit jelent a gyerekeknek a program címe? Hogyan látják saját városukban a természeti környezet állapotát, a szervezett természetvédelem, természetformálás lehetőségeit?

Hogyan „küzd” a természet az ember átalakító hatása ellen?

Ilyen kérdések feldolgozására készültek a partnerek 2012. márciusig, amikor is Debrecen, a Petőfi iskola volt a találkozó helyszíne.

A partnertalálkozó rendkívül sikeresen zajlott. Mind a Tégláskerti Tagintézményben, mind a Petőfi iskolában szerveztünk szakmai programokat, bemutató foglalkozásokat, prezentációkat, valamint környezetünket is megismerhették vendégeink: kiránduláson vettek részt a Hortobágyon, Tokajban, Budapesten, egy délelőtt pedig Debrecen nevezetességeit ismerték meg.

A szülők, diákok, dolgozók részvételével tartott kulturális eseten tanulóink táncoltak, a résztvevő nemzetek nyelvén is népdalokat énekeltek, gasztronómiai hungarikumokat kóstoltak.

A népviseletbemutatót és a táncházat, melyhez a talpalávalót a Szeredás együttes húzta, köszönjük a Debreceni Népi Együttesnek, Hercz Vilmos vezetőnek!

Csoportkép-kicsi

A fotón a debreceni projekttalálkozó résztvevői 2012. márciusában

A 2012/13-as tanév során delegációnk Németországba (Bad Saarow), Törökországba (Eregli-Sazgecit), és Franciaországba (Rennes) utazott. A tartalmas találkozók elmélyítették szakmai kapcsolatainkat, betekintést nyertünk partnereink oktatási rendszerébe, a tanulókkal való közvetlen fejlesztő foglalkozások színes lehetőségeibe.

A projekt közös termék alkotásával zárult. A panelen öt nemzet nyelvén és angolul egy-egy általunk szerkesztett jelmondat olvasható a természetvédelem, a környezet megóvása érdekében.

COMENIUS tábla fotó

Iskolánk jelmondata: ” A természet számíthat ránk, mi is számítunk rá!”

                                            “Nature can count on us, we count on it, too.”

Az oldalt a www.markjanos.hu készítette.
Powered by WordPress | Designed by: WordPress Themes | Thanks to best wordpress themes, Find WordPress Themes and Themes Directory