Határtalanul!

 

A “Határtalanul!” program keretében, immár harmadik alkalommal vehettek részt hetedik osztályos tanulóink tanulmányi kiránduláson 2018. május 5-8. között.

A négynapos, felejthetetlen élményeket nyújtó utazás 67 tanulónk és 5 kísérő pedagógus számára adott lehetőséget betekinteni Erdély varázslatos tájainak és történelmi emlékhelyeinek kincsestárába.

Az alábbiakban olvasható az utazók beszámolója.

A program címe: Erdély kincsei – túra Sóvidéken

A kedvezményezett intézmény: Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola

Pályázati azonosító: HAT-17-01-2017-00622

 

Erdély – 2018. „Erdély kincsei – túra Sóvidéken”

Debrecenből 6.00-kor indultunk. A határátlépést követően elsőként Királyhágón álltunk meg. Megtekintettük a természeti környezetet, gyönyörködtünk a táj szépségében, s elkészültek az első osztály- és évfolyamfotók. Ezt követően érkeztünk meg Segesvárra. Idegenvezetőnk megismertette tanulóinkkal Segesvár történetét, sétálhattunk a város ódon utcácskáin, s ízelítőt kaphattunk az erdélyi székely magyarok hazaszeretetéből, hagyománytiszteletéből. Segesvár mellett, Fehéregyházán ellátogattunk iskolánk névadójának, Petőfi Sándornak feltételezett sírhelyéhez, megkoszorúztuk azt, s tanulóinkkal meghatottan énekeltük el a Himnuszt. Fehéregyházáról egyenesen Székelyszentlélekre vezetett utunk. Kedves fogadtatásban volt részünk. Az üdvözlő szavak után terített asztalokkal, házias ízű, meleg étellel kínálták csapatunkat.

Képkivágás1

8.00-kor indultunk a második nap első célpontjára, Farkaslakára. Megemlékeztünk Tamási Áronról, megkoszorúztuk sírját. Szovátán megtekintettük a Medve-tavat. A délután további részében rövid gyalogtúrát tettünk a Só-szorosba, majd ellátogattunk Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához a 14 székelykapun áthaladva.

Képkivágás7Kirándulásunkról bővebben a lenti beszámolókból olvashatnak, ahol részletesen leírjuk, hogy milyen programokban volt részünk és hogy a diákok milyen élményekkel gazdagodtak.

Határtalanul programismertető összevont szülői értekezletre

Tanári beszámoló képekkel, fogalmazásrészletekkel

Határtalanul – Előkészítés, értékelés, fakultatív elem bemutatása

 

 

 

ÚJRA HATÁRTALANUL ERDÉLYBEN 

2017. május 18-20 között három gyönyörű napot tölthettünk Erdélyben királyaink és fejedelmein nyomában. Idén 36 diák és 4 kísérőtanár utazott a sikeres pályázat keretében.

HAT-16-01-0174-022

Utunk rövid sétával kezdődött Szent László városában, Nagyváradon, ahol a püspöki székesegyház kincstárában tartott rendhagyó történelemóra után a Szent László Gimnáziumban ismerkedtünk a diáktársainkkal, akik bemutatták nekünk az iskolájukat, az ott folyó képzéseket és szokásokat. Egy színdarabbal is készültek számunkra, melyben Szent László királyunk életéből és vitézségéből mutattak be életképeket.

A vidám percek után a Király-hágónál átléptük a történelmi Erdély határát. Városnézés a kincses Kolozsváron: Szent Mihály templom, Mátyás király szobra és szülőháza, Bocskai István szülőháza, Babes-Bolyai Tudományegyetem. A koraesti órákban érkeztünk Torockóra, ahol elfoglaltuk a szállásokat, és a vacsora után sétát tettünk a kis faluban, megcsodáltuk a szép tájat és a jellegzetes házakat.

Túráztunk a Tordai-hasadékban. Megfigyeltük az Aranyos folyó eróziós munkáját és az egyéb geológiai okokat, amelyek kialakították ezt a hasadékot. Megismerjük a mondát, miszerint Szent László király a kunok elöl menekülve addig fohászkodott segítségért a Jóistenhez, míg megnyílt mögötte a föld és elnyelte mind a pogányokat. Szent László lovának patkója nyomát mi is megtekinthettük. Túránk során több magyar csoporttal is találkoztunk, és hegymászókkal is beszélhettünk.

Nagyenyeden megtekintettük a csodálatos vártemplomot és megkoszorúztuk az 1849-es áldozatok emlékművét. A vártemplom mellett áll a csaknem 400 éves múlttal rendelkező Bethlen Gábor Kollégium, amelynek padjaiban számos erdélyi magyar írónk, költőnk és jeles történelmi személyiségünk gyarapította tudását. A két fűzfa árnyékában felelevenítettük irodalmi ismereteinket is. Gyulafehérvárra az Erdélyi Fejedelemség hajdani fővárosában, az 1009-ben alapított püspökség központjában megnéztük a fejedelmi palota épületét, a püspöki palotát és a 13. században épült székesegyházat, melyben a Hunyadiak síremlékei, Márton Áron püspök sírja, Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágja látható, altemplomában pedig az erdélyi történelem nagyjai nyugszanak. A látogatás után rövid szabadprogram következett, melyben az éppen akkor zajló “Termelői fesztiválon” a környék termelőinek termékeit is megnéztük, megkóstolhattuk.

Az Alvinci szállás elhagyása után Vajdahunyad várába látogatunk. A várkastély ma Erdély legszebb, legromantikusabb várkastélya, Mikszáth Kálmán a várak királyának is nevezte. Csodálatos séta volt az ódon falak között.

Torockón és Déván is ellátogattunk a Szent Ferenc Alapítvány helyi otthonában, ahol beszélgettünk az ott élőkkel és egy kis adománnyal is segítettük a gyerekek életét.

Déva várában nagy hatással volt ránk, amikor egyik diáktársunk elmondta Kőműves Kelemen balladáját. Marosillyen megnéztük Bethlen szülőházát, majd kirándulásunk utolsó állomása, Arad következett. A “Megbékélés parkot” látogattuk meg, az emlékművön mi is elhelyeztük koszorúnkat és megemlékeztünk az Aradi vértanúkról. Ezután rövid sétát tettünk a főutcán, ahol a Városháza előtt egy magyar nyugdíjas csoporttal találkoztunk, akik között egy volt Petőfis diákkal foghattunk kezet.

Gyerekek és pedagógusok egyaránt egy életre szóló élménnyel érkeztek haza erről a gyönyörű kirándulásról. Reméljük még sok diáktársunk jut el Erdélybe a Határtalanul program keretében.

                                                                                                                          Köszönjük.

hatÁRTALANUL 2017

 

 

Királyok és fejedelmek útján Erdély szívében 2016

A Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola hetedik osztályos diákjai és kísérő pedagógusai a Határtalanul! program keretében 2016. 05. 11-13. között felejthetetlen tanulmányi kiránduláson vettek részt „Királyok és fejedelmek útján Erdély szívében”.

A 25 diákból álló csapat kirándulásának első állomása Szent László városa, Nagyvárad volt, ahol a Petőfi parkban lerótták kegyeletüket a legnagyobb erdélyi fejedelem, Bethlen Gábor szobránál és kiselőadás formájában idézték fel életútját. A tanulók koszorút helyeztek el iskolájuk névadója, Petőfi Sándor szobránál,  majd a püspöki székesegyház előtti Szent László szobornál nagy lovagkirályunkra emlékeztek. Ezt követően a csoport Kolozsváron városnézés keretében felkereste a Szent Mihály templomot, Mátyás király szobrát és szülőházát, Bocskai István szülőházát, valamint a Babes-Bólyai Tudományegyetemet. Az első nap végén, a mesés Torockón szállt meg a csoport.

A második napot a kiránduló csapat egy vadregényes túrával indította a Tordai-hasadékban. A túra alkalmával a gyerekek megismerhették a hasadék  kialakulásának legendáját, valamint lehetőségük volt a természeti kincsek tanulmányozásárai is. A következő állomás Gyulafehérvár volt, ahol felkeresték a  gótikus székesegyházat, melyben a Hunyadiak síremlékei találhatóak. A délután folyamán a Böjte Csaba nevével fémjelzett, Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott gyermekotthon lakóival  ismerkedtek meg a diákok és átadták adományaikat is. Szállásuk szintén Déván volt.
A harmadik nap a szállás elhagyását követően Vajdahunyad képeslapra illő várához utazott a kiránduló diáksereg. Miután bejárták a várat, Marosillyén felkeresték Bethlen Gábor szülőházát, ahol élvezetes előadást követően kisfilm segítségével is visszaemlékezhettek Erdély aranykorának fejedelmére.

Aradon, az élményekkel teli kirándulás utolsó helyszínén meglátogatták a Megbékélés parkot, ahol Zala György alkotását, a Szabadság-szobrot is megtekintették. A három napos utazást követően a diákok és pedagógusok egyaránt életre szóló élményekkel és ismeretekkel tértek vissza Debrecenbe.

Az oldalt a www.markjanos.hu készítette.
Powered by WordPress | Designed by: WordPress Themes | Thanks to best wordpress themes, Find WordPress Themes and Themes Directory