Méltóság Mezeje program

nárcisz

 

2019/2020-ban is tovább együtt az emberi méltóságért!

2019. november 8-án Méltóság nap névvel közösségi programot tartunk iskolánkban.

Kérjük, ezen a napon fehér, zöld vagy sárga felsőben érkezzetek, hogy együtt nagy nárciszokat, a program szimbólumait élőképként formáljuk meg.

Posztolj a méltóságról! falunkon kíváncsiak leszünk arra, kinek mit jelent ez a szó, ez az érzés, mit ad és mit kap ennek jegyében.

Gondolkodj velünk, oszd meg értékes gondolataidat post it formában!

 

A Magyar Hospice Alapítvány “Méltóság Mezeje” programja keretében 10 tanéven át az élet fontos dolgairól beszélgettünk a gyerekekkel.

A  közös megmozdulásokon, színes eseményeken, irodalmi pályázatokon, élményt nyújtó közösségi alkalmakon megtapasztalhattuk az egymásra figyelés, segítőkészség, elfogadás, gondoskodás, szeretet örök emberi értékeit.

A nárcisz életét nyomon követve vontunk párhuzamot az emberi lét állomásaival, a születéssel, fejlődéssel és az elmúlással, fogadtuk el a természet rendjét. Közös városi, majd azt követően iskolai program volt a nárciszhagymák elültetése, a rákbetegek iránti együttérzést kifejező nagyszabású futófesztivál, valamint az évet záró közös főzés sok-sok játékkal.

A szemléletformáló, személyiséget alakító, lelket építő program debreceni vezetője Porkoláb Gyöngyi, koordinátora Burger Angéla Erzsébet.

2017-ben alapításának 10. évfordulóját ünnepelte a Méltóság Mezeje program. Kitűzött céljait, a széles körű szemléletformálást, az intézmények, Debrecen város életében betöltött elismert és közfigyelemnek örvendő szerepét elérte. A program végére 18 aktív csatlakozó intézmény, és több vidéki település alkotta az együttműködő közösséget.
Tevékenységünk elültettet és kicsirázott magként kisebb közösségekben folytatódik tovább.

Intézményünkben 2017/2018 a gondoskodás éve volt! Osztályaink rendszeres beszélgetőkörökben foglalkoztak azzal, mit jelent számukra a társakra való odafigyelés, gondoskodás, milyen formában, milyen szerepekben részesednek belőle. Iskolai programjainkat is e mottó köré szerveztük, kiemelve a közösségben megélt támogatás fontosságát.

2018/19-ben csatlakoztunk a program utóéletét jelentő megmozduláshoz, a Nárcisz futófesztiválhoz. Iskolánk környező utcáiban közel 450, a Nagyerdei Stadion körül 50 tanulónk futott a rákbetegek méltóságáért, az érzékenyítés jegyében.

 méltóság

Évről évre ismétlődő városi nagyrendezvényként 2015. október 7-én is elültették a nárcisz hagymákat a programban együtt dolgozó intézmények képviselői a Baltazár Dezső téren. Mi is ott voltunk új belépő közösségünkkel, a 2.a csapatával. Minden kisgyerek és minden pedagógus égbe küldte szép üzenetét a sárga lufikkal, szeretettel és bizalommal. Tartalmas 9. évet kívánunk a program résztvevőinek és támogatóinak!

12122946_1177181048965734_8992019893828398939_n

 

Október 8-án újra találkoztak a partneriskolák. Ezúttal 7-8. osztályosaink képviselték iskolánkat a Kincskereső sportversenyen. Hiszen sportolni, mozogni jó, örömforrás, életkedvet, mosolyt, jó érzéseket keltő tevékenység.

Legyetek gyakran együtt társaitokkal, hívjátok magatok közé azokat, akik egyedül vannak, szomorúak. Mert jónak lenni jó!

 

12083980_751484068290131_1404887532_n

 

12092720_751484058290132_276443703_n

2014.

A 2014/15-ös tanévben az alábbi témákkal foglalkozunk:

– a gyermekek értékrendjének alakulása

4 méltóság mezeje

– titok, elhallgatás, őszinteség

– az ünnep örömei és árnyoldalai

– együttműködés, gondoskodás

– kamaszok világa

– bántalmazottak, kiközösítettek

– a fantázia szerepe a személyiségfejlődésben

 

 

 

 

Elindult az új év a Méltóság Mezeje programban is.

2014. október 3-án a Kincskereső sportdélutánon a Gyulai István Atlétikai Stadionban versenyeztek lelkesen 3.c-seink.

A legkisebbekként aranyéremmel és rengeteg élménnyel tértek haza. A sport, mint csodálatos emberformáló erő kitartásra, egymásra figyelésre, támogatásra, fair játékra, a győzelem örömére és a veszteség emelt fővel viselésére tanít: ez maga az élet.

Október 9-én a Virágóránál közös nárciszültetésen vettünk részt programpartnereinkkel és a 4.b osztályunkkal. Égbe szálltak a sárga léggömbök a titkos üzenetekkel ki nem mondott vágyakkal, hogy kifejezzék, élni jó, jónak lenni nagyszerű, az elesetteket támogatni lélekemelő.

MM

Az oldalt a www.markjanos.hu készítette.
Powered by WordPress | Designed by: WordPress Themes | Thanks to best wordpress themes, Find WordPress Themes and Themes Directory